Gävle!

Cirkusen är på väg till Gävle!
Vi har bara kommit till Mariestad än, men vi är på väg. 

Än tycker kidsen att det är ok med bil, men ja, om fem minuter skulle det ju lika gärna kunna vara kaos. 

Lite tjusningen med kids det där...eller?





Bästa planen!

Jag slog in julkappar i flera timmar igår och nu är allt fixat!
Ja, det vore väl dumt annars eftersom det är julafton imorgon.
 
Jag hann inte alls med den här sista veckan.
I ett svag ögonblick bestämde jag ju mig för att jobba lite också.
För att hinna med så stack jag till jobbet 05 imorse.

Men morgonen innan någon annan hunnit till kontoret är den bästa ös-tiden på jobbet alltså.
Man är effektiv som aldrig förr!
Jag var hemma innan lunch och då hade jag ändå öst 4-5 timmar.
Eftersom man jobbar ensam så jobbar man effektivt som 6-7 timmar!

Skrämde skiten ur städpersonalen och så susade jag hem igen.
Skiftbyte med Daniel som fortfarande jobbar, men är på hemgång.

Sen är det ledigt så in i bänken!

Vad ska man göra med allt ledigt?!
Min plan är: Titta film, läsa bok, kramas, sova, hälsa på familj och vänner.
Bästa planen!

Receptfest

Vi hade lilla julafton i lördags.
Mammi & Lasse var här hela helgen och vi körde en julafton i förväg med lite Daniel-familj.

Jag lagade som vanligt mat för ett par tre fotbollslag så sen dess har jag ätit julmat mest hela tiden.
Den mest otippade favvisen för i år är grönkål.
Fattar ni hur gott grönkål är eller?!

Så här gjorde jag min premiärgrönkål:

Grönkål med champinjoner & nötter
  • 200 g färska champinjoner
  • 800 g grönkål
  • 2 dl vispgrädde
  • salt, svartpeppar
  • 1 1/2 dl rostade hasselnötter
  1. Dela stora champinjoner och stek svampen i en stekpanna med smör, cirka 5 minuter.
  2. Skölj och repa grönkålen från den grova mittnerven och riv i bitar. Fräs kålen i en gryta med olja, tills den mjukar. Späd med grädde och koka ihop, tills den blir simmig. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda ner stekta champinjoner och rostade hasselnötter. Serveras varm.
Jums!

Nått annat som är jums är ju fröknäcket som är så jäkla hypat.
Det finns ett gäng recept, men det här kändes lättast:

Fröknäcke
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrö
1/2 dl linfrö
2,5 dl kokande vatten
1/2 dl rapsolja
flingsalt

Blanda mjölet och fröerna i en bunke.
Häll på rapsolja och kokande vatten och rör ihop.
Häll ut smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut den med slickepott.
Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i typ en timme, eller tills det har blivit hårt.

Gör du det riktigt tunnt så räcker det till 1,5 plåt bröd.

När du ändå har köpt ingridienser till fröknäcke så har du ju linfrö & solroskärnor hemma.
Passa på att göra världens godaste yoghurtbröd!

Vår gullegranne kom med det här brödet en gång och det går liksom inte att sluta äta.
JUMS!

Yoghurtbröd

2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bikarbonat
1 dl linfrö
1 dl russin
1 dl solroskärnor
ca 7 torkade aprikoser (delas)
ca 15-20 torkade tranbär
2 nypor salt
4 dl naturell yoghurt
1 rivet äpple
3 msk sirap eller honung

Sätt ugnen på 175 grader
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner youghurt, rivet äpple, honung och blanda.
Lägg i smor & bröad form (avlång 1,5 l)
Grädda längst ner i ugnen 1 tim 20 min.